Πίσω από την απόφαση που«τινάζει στον αέρα»την επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ και που κάνει τους επενδυτές… άφαντους, το «Π» αποκαλύπτει τον… υπέροχο κόσμο που τρίβει τα χέρια του
του Μάνου Μεϊμαράκη
Στην Ελλάδα της «πρώτη φορά Αριστεράς», του 4ου μνημονίου και μιας «κάβας» μέτρων, δύο δημόσιοι υπάλληλοι, ένας υπουργός και μια απροσεξία είναι αρκετά για να «καεί» κάθε ελπίδα για ανάπτυξη και ανάκαμψη σε αυτήν τη χώρα.
Όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, ενώ «έτρεχε» ο διαγωνισμός για την Αφάντου, ήταν ήδη γνωστό και στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και στο ΤΑΙΠΕΔ ότι είχε καταπατηθεί σημαντικό μέρος της προς αξιοποίησης έκτασης. Αυτό που δεν είδαν οι τεχνικοί σύμβουλοι σε δύο διαδοχικές τοπογραφικές μελέτες το 2012 και δεν είδε, παρά τις καταγγελίες για αυθαίρετη δόμηση, ούτε η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου ήταν… ένα ξενοδοχείο το οποίο είχε επεκταθεί μέσα στην περιοχή που βγήκε στον διεθνή διαγωνισμό.
Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου έμαθε από τον σύμβουλο μελετητή του ενός εκ των δύο επενδυτών της Αφάντου ότι η προς αξιοποίηση έκταση έχει καταπατηθεί, καθώς στα τοπογραφικά δεν είχαν αποτυπωθεί οι καταπατήσεις, αλλά ούτε και αυτό το πρόσεξε κανείς. Μέχρι που, μετά πολλών κόπων και βασάνων και μεταξύ μερικών απευθείας αναθέσεων για τη σύνταξη τοπογραφικών που θα αποτύπωναν λεπτομερώς τις καταπατήσεις και μιας ΕΔΕ-παρωδία, διαπιστώθηκε, τελικά, ότι αυτές ήταν πραγματικό γεγονός.
Ακολούθησε μια 15σέλιδη μηνυτήρια αναφορά της ΕΤΑΔ, στις 5 Φεβρουαρίου 2014, προς τον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς και στο Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομίας, για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, στρεφόμενη κατά παντός υπευθύνου, όπως και κατά υπαλλήλων της ΕΤΑΔ, μήνυση η οποία έφερε στο φως ανατριχιαστικά στοιχεία γύρω από την υπόθεση Αφάντου. Και όλα αυτά, ενώ έτρεχε ο διεθνής διαγωνισμός.
Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, ο οποίος έλαβε και οικοδομική άδεια για την καταπάτηση, παραδέχθηκε ότι δεν τον ενόχλησε κανείς από το ελληνικό Δημόσιο όταν έχτιζε την επέκταση και, στη συνέχεια, διεκδίκησε στα δικαστήρια που ακολούθησαν την κυριότητα της έκτασης που καταπάτησε, με κύριο επιχείρημα ότι αν το ελληνικό Δημόσιο απαιτήσει την κατεδάφιση του αυθαίρετου τμήματος που έχτισε, αυτό δεν συνάδει με τις εξαγγελίες περί ανάπτυξης της κυβέρνησης, και δήλωσε ότι θα ζητήσει αποζημίωση αντίστοιχη της συνολικής επένδυσής του στην Αφάντου, την οποία υπολογίζει περίπου στα 100 εκατ. ευρώ.
Ομοίως, αποζημίωση δήλωσε ότι θα διεκδικήσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και ο Ελληνοαμερικανός επενδυτής, κ. Μερκούριος Αγγελιάδης, όπως και ο
Κύπριος επιχειρηματίας, κ. Νικολής Νικολαΐδης.
Στην Αφάντου, όλα αυτά τα χρόνια σημειώθηκαν και άλλες, μικρότερες καταπατήσεις, με αρκετά καλούς τζίρους για τους καταπατητές…
Η απόφαση Μπαλτά να κηρύξει ολόκληρο το «φιλέτο» της Αφάντου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα. Απόφαση,όμως, με την οποία κάποιοι στη Ρόδο τρίβουν τα χέρια τους, καθώς από αυτήν ωφελούνται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν ήθελαν να βλέπουν τις πλάτες των Αγγελιάδη και Νικολαΐδη.